Vissza
2022. május 2.
A fejlesztés célja zöldhulladék kezelési program megvalósítása, melynek eleme a helyi lakosság számára való tudásátadás illetve a települési szintű zöldhulladék kezeléshez szükséges eszközök beszerzése volt.
Zöldhulladék kezelési program végrehajtása Csajágon
A fejlesztésre Csajág Község Önkormányzata a VP6-19.2.1.-7-2-17 - Helyi identitást és közösségi együttműködést segítő fejlesztések támogatása c. pályázati felhívása keretében pályázott és nyert támogatást. A felhívás a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER HACS- Helyi fejlesztési Stratégiájának megvalósítása során került meghirdetésre.

A program részeként az önkormányzat fő feladata a település közterületein keletkező zöldhulladék összegyűjtése, kezelése. Az összegyűjtés részben a lakosság elvárása. A zöldhulladék komposztálása és a zöldterületekre való visszajuttatása, az ehhez szükséges legfontosabb eszközök beszerzése történt meg a projekt során. A település zöldterületein keletkező hulladék elégetése ma már tilos. Környezetvédelmi okból nem szabad elégetni a keletkezett zöldhulladékot, de annak egyéb irányú feldolgozására vidéken széles körben gyakorolt módszerek nem jellemzőek.

 

A lakosságnak szerveztet rendezvényen bemutattuk a program lényegét kitevő komposztálás technikáját. A rendezvényen az Általános Iskola képviselője powerpoint előadást tartott (beszámoló melléklete), amelyben ismertette a komposztálás technikáját, bemutatta az egyszerű komposztláda-készítés gyakorlatát. Ezáltal ösztönözzük a lakosságot arra, hogy a keletkező zöldhulladékot ne égessék el, hanem komposztálják. Verebélyi Zoltán polgármester ismertette a lakossági zöldhulladék elszállításának lehetőségeit.

A mezőgazdasági vállalkozások esetében is élni kívánunk a jó példa erejével, emiatt szerveztünk a témában beszélgetést helyi mezőgazdasági vállalkozókkal.

 

Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk