Vissza
2021. november 29.
2021. november 19-én Balatonalmádiban erről a témáról beszélgetett Iváncsikné Marosi Veronika szakértőinkekel és tehetséges családokkal.
Tehetségek a családban és a közösségben
  A Bakony és Balaton tehetségei program olyan fejlesztő, támogató közösség kialakítását tűzte ki célul, ahol bárki megtalálhatja a benne rejlő potenciált, legyen az gyermek, vagy felnőtt. Segítséget kaphat abban, hogy álmai megvalósítását hogyan érheti el.

A résztvevők megpróbálták megfogalazni, hogy mit is értünk tehetség alatt. Megkönnyíti, vagy megnehezíti az életet, ha a tehetség generációkon át öröklődik egy családban.

A beszélgetésben szó lesz, sportról, művészetekről, közéletről.

Megismerhetjük az Iváncsik családot, ahol 12 évesen a kislabdát már nem lehet versenyen elhajítani, mert azt senki nem találja meg többet.

A 270-szeres válogatott és világválogatott, világklasszis jobbszélső Iváncsik Gergő olyan családjában generációk óta a kézilabdáé a főszerep. Nem volt kényszer, de a végén ő is és testvérei is e mellett a sport mellett tették le a voksukat. Ma már gyermekei is kézilabdáznak. Azt vallja, hogy gyermekkorban akkor és addig érdemes csinálni, amíg örömet okoz. Nem kell feltétlenül a versenysport karriert előtérbe helyezni, és ma már, mint edző látja, hogy ez talán nehezebb is, mint amikor ő kezdte.

Abban hisz, hogy a munka hozza meg a jutalmát és az eredményt. a tehetség csak egy ideig előny, vagy segítség, ő maga is találkozott olyan sportolóval, akit a szorgalma és elkötelezettsége sokkal tovább vitt, mint a tehetségesebbnek mondott sportolókat.

 

Ezt erősítette meg Lázár Pál korábbi 2-szeres magyar bajnok és 6-szoros válogatott labdarúgó, aki egyben a Lazar Project - Utánpótlás Elit Program alapítója és az FTC Női Akadémia Talent csoportjának vezetője olyan szakember. Nem túlzás róla azt állítani, hogy teljes munkásságát az utánpótlás sportolók színvonalas támogatására tette fel. Minden bizonnyal sokakat érdekel, hogyan is lesz valakiből "sztársportoló", de az is izgalmas kérdés az is, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a mai sportoló gyerekek örömmel és sikerrel teljesítsenek az általuk választott sportágban.

A szorgalom, elkötelezettség és kemény munka mellett azonban az ő programjukban komoly hangsúlyt fektetnek az utánpótlás sportolók mentális képzésére is. Ez az, ami lényeges előny a külföldi sportolóknál, hogy ennek fontosságát ott már felismerték és a csapatok energiát is fordítanak erre.

A fizikai leterheltség, az iskolai elvárások teljesítéséhez nagy lelki erőre, kiegyensúlyozottságra van szükség, amiben ezek a foglalkozások nagyon sokat segíthetnek.

 

Szabó Gergely Küngös község polgármestere 2006-ban mindössze 28 éves a legfiatalabb polgármesterként kezdte meg az országban a munkát, most pedig már a negyedik ciklusban vezeti a települést. A település közösségének fejlesztése mellett elkötelezett pedagógus, aki a térség tehetségeinek felkarolását tűzte ki célul azzal az egyesülettel, melyben Anna lányával közösen dolgoznak. A közösségi munkában, a közösségi szerepvállalásban követi édesapja példáját. Fontos a fiatalok helyben tartása szempontjából, hogy hiteles és elkötelezett személyek végezzék ezt a közösségépítő munkát.

A Manzart rajziskola és művészeti műhely nyaranta Alsóörsön kiemelkedő érdeklődés mellett tartja művészeti táborait. A műhely vezetője Somos Ildikó kiemelte, hogy a művészetek területén talán nincs meg az a nyomás a továbbtanulás és a karrier szempontjából, mint a sportoló gyermekeknél, itt talán egyáltalán nem jellemző, hogy a szülő önmaga álmát akarná megvalósítani a gyermekén keresztül. A képzőművészeti pálya választásakor azonban nagyon fontos a céltudatos felkészülés, hiszen az iskolák egyéni követelményrendszerére az általános iskolák nem tudnak felkészíteni. Így a műhely egyik kiemelt feladata lett a felvételire felkészítés, ami nem kevesebb, mint egy 2 éves munkafolyamat. Kisebbik lánya Hollós Mirjam, akinek kiállítását is megtekinthették a résztvevők egy ilyen művészeti iskola tanulója. Mimi elmondta, hogy a rajz készség az valóban csak egy „dolog”. Most az alapokat tanulják, gyakorolják úgy, hogy ugyanabban az óraszámban tanulják a többi tantárgyat is, mint más iskolákban. Így tényleg nagyon kemény és időigényes ez az út. Rajzolni pedig nem elég, mindig el kell mondani, a koncepciót, a mögötte rejlő ötletet, mert a tanárokat a kreativitás, a világlátás is érdekli.

 

Füredi Istvánné a művészeti alapoktatás keretei között támogatja és segíti a tehetségek fejlődését és munkáját Berhidán és Balatonkenesén. Az ismert zenepedagógus kiemelte, hogy a tehetségfejlesztés területén talán azonosságként fogalmazható meg, hogy a tehetség csak egy jó alap, a szorgalom, a kemény munka, a gyakorlás, ami sikeressé tehet. Fontos lenne egy olyan mentorprogram elindítása, ahol azt a szakmai támogatást kapják meg a gyereke, ami szükséges ahhoz, hogy megértsék az elvárásokat, reális célokat fogalmazzanak meg és azokat sikeresen el is érjék. Az általa megálmodott mentorprogram valódi szintlépést jelenthet a tehetséggondozás területén.

Iváncsikné Marosi Veronika fejlesztőpedagógusként azt emelte ki, hogy ma az alapfokú, de középfokú képzésben sincs kapacitás arra, hogy a tehetségeket kiemeljék, külön foglalkozzanak velük, mert óriási feladat és kihívás, hogy a felzárkóztatásokat a pedagógusok elvégezzék. Így valóban a tehetségek előtt sokszor csak a külön út áll.

Minden bizonnyal a szülő legnagyobb boldogsága, ha gyermekét is boldognak, sikeresnek láthatja. Bakács Erika-val a "Zeneovi" programban dolgozott együtt az egyesület, hiszen a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar tagja. Játszik a 100 Tagú Cigányzenekarral és nagy sikerrel léptek fel a Berhidai napok keretében a Bakács testvérek Janny Tibor David formációval. Dávid Erika fia, aki a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendéke volt és nagyon tehetséges zenész.

Nagyon érdekes volt hallgatni a zenész család történetét, és a résztvevők örömére a program végén meg is ismerkedhettek a Bakács családdal, akik az autentikus vendéglátós cigány zenét is felelevenítettek a vacsora alatt. Dávid azonban egy más zenei irányt választott, és az édesanyjától kapott hegedűt gitárra cserélte.

A szervezők nagy örömére aktív párbeszéd alakult ki a résztvevők és a kerekasztal beszélgetés meghívottjai között egyetértve azzal, hogy nagyon nagy szükség van a tehetséggondozásra, a mentorálásra, mert sokszor az információ hiány miatt vesznek el a gyerekek.

 

A Fűszer Gasztrokert étteremben helyi termékek kóstolója és helyi alapanyagokból készült, a minőségi gasztronómiát képviselő fogásokat fogyaszthattak a vendégek, felvezetve ezzel a december 10-ére Felsőörsre tervezett évzáró programot, melynek turizmus és gasztronómia lesz a témája.

Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk