Vissza
2021. november 9.
Nők vidéken – női szerepek
LEADER Közösségek Ünnepe - Balatonkenese
A Bakony és Balaton KKKE Balatonkenesén rendezte meg a LEADER közösségek ünnepe című rendezvénysorozat negyedig programját, Nők vidéken – női szerepek címmel.
A programra rövid időn belül megteltek a rendelkezésre álló helyek, örülünk, hogy a téma ilyen jelentős érdeklődésre tartott számot.
A COVID okozta erősödő járványhelyzetre való tekintettel a programon való részvételt védettségi igazolvány meglétéhez kellett kötni, ezzel egyidőben azonban biztosítottuk az online élő követés és visszanézhetőség lehetőségét.
 
A rendezvényen Kontics Monika munkaszervezet vezető olyan hölgyekkel beszélgetett, akik önmagukban is tudásukkal, tapasztalatukkal, érdekes és inspiráló személyiségükkel megtöltötték volna a program teljes időtartamát. azonban már a szervezés és tervezés időszakában fontos célként jelöltük meg, hogy minél színesebb, nem a „hagyományosan” nők érdeklődési körével azonosított témákat szólaltassunk meg.
Így most nem volt, divat, diéta, szépség, egészség, azonban volt, közélet, vállalkozás, önmegvalósítás, közösségi együttműködés, magánélet és üzleti siker.
A két óra éppen arra volt elegendő, hogy felkeltsük az érdeklődést a témák iránt, és az egyesület által tervezett felhívást érdekessé és vonzóvá tegyük a témában tevékenykedő szervezetek számára.
A beszélgetésben részt vett Pergő Margit az egyesület elnöke, Berhida város polgármestere, Bedő Andrea vidékfejlesztő, informatikus, Bödeháza polgármestere, Rácz Judit vidék- és közösségfejlesztő, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezetének vezetője, Holló Klára a St. Andrea Restaurant és Skybár kommunikációs és marketing vezetője, Iváncsikné Marosi Veronika komplex mozgásfejlesztő pedagógus, Sebestyén-Tóth Orsolya a Rendszerelem tulajdonosa, valamint Palya Bea előadóművész.
 
A beszélgetés során érintették a nők közéleti szerepvállalásának témáját.
Rácz Judit elmondta, hogy számára az első és meghatározó élmény az volt, amikor Spanyolországban részt vehetett egy nőkről szóló konferencián, ahol az érdeklődők jelentős része férfi volt. A közélet bár egyre inkább, de még mindig kevésbé vonzó a nők számára, a közéletben való szerepvállalást erősíteni kell. Ehhez arra van szükség, hogy a nők elismerjék és felismerjék saját képességeiket, és bátrabbak legyenek. Változtatni kell a végrehajtásban és döntéshozatalban részt vő nők arányán, mert ebből is látszik, hogy míg a döntéshozatalban résztvevők csak egyharmada nők, addig a végrehajtásban kétharmaduk dolgozik.
 
Pergő Margit polgármesterként ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy sokkal nehezebb egy nő számára a közéleti, helyi politikai szerepvállalás, mert érzékenységük okán sokkal kevésbé bírják elviselni azt a lelki terhelést, ami sokszor ezzel a feladattal jár. A munka napi 24 órában teljesítendő, az egyre durvuló közéleti kommunikáció pedig ugyancsak nem segíti azt, hogy a nők számára vonzóvá tegyék ezeket a kihívásokat.
 
Bedő Andrea is azt hangsúlyozta, hogy az értelmiségnek vidéken szerepet kell vállalnia, mert ezzel járulhatnak hozzá a települések és térségek fejlődéséhez. a tudást haza kell vinni, kell a bátorság és az innováció. Bátorság kell ahhoz is, hogy kimondjuk, mi alkalmasak és okosak vagyunk arra, hogy a közéletben szerepeljünk, példát és mintát adjunk. Ebbe a munkába vágtak bele Zala megyében és erősítik azt a kört, ahol a nők egymás között szakmai és hétköznapi témákról megoszthatják gondolataikat.
 
Holló Klára üzletasszony nem az üzleti, hanem azt a közösségépítő tevékenységet mutatta be, amit 6 éve kezdtek Budapesten a Nő és Bor program keretében. Az ötlet filozófiája, hogy minőségi együttlétet biztosít a tagok számára úgy, hogy összekapcsolja a meghívott előadó által bemutatott programot, tudást a kulináris élvezetekkel. A kötetlen program alatt szoros magánéleti és üzleti kapcsolatok, barátságok, együttműködések is kialakultak, így ez még erősebbé és fenntarthatóbbá teszi ezt a kezdeményezést.
 
Gyenge Katalin üzletasszony a család és vállalkozás közötti egyensúly megteremtésének kihívásairól beszélt, őszintés, saját életén és családján keresztül bemutatva azt, hogy mennyire nehéz, de egyben szép feladat is, egy dinamikusan fejlődő valóban családi vállalkozás működtetése. Megható pillanat volt, amikor gyermekeiről, az ő kiteljesedésükről, útjukról beszélt. Mindig szem előtt tartva azt az elvet, hogy „nem ér az egész semmit, ha nincs összhang és boldogság a családban.”
 
Iváncsikné Marosi Veronika a család és önmegvalósítás másik aspektusát mutatta be a hallgatóságnak, hiszen egy élsportoló társaként más kihívásokkal kell és kellett megküzdenie, mint a nők legtöbbjének. Az előítéletek kezelése, a saját út megtalálása, a szakmai előmenetel szem előtt tartása, mind olyan fontos elemei Vera életének, melynek alapját az adja, hogy mindig is elégedett és boldog volt azzal az élethelyzettel, amiben éppen élt. Mindig tudatosan és a családi jó példákat szem előtt tartva él és tartja össze a családot. A tehetséggondozás pedig egy olyan szakmai kihívás, ami pedagógusként mindig is érdekelte, ezért az ebben való kiteljesedés nem is munka, inkább feltöltődés számára.
 
A rend és a Rendszerelem Sebestyén-Tóth Orsolya „tudománya”, amit családjából hozott magával és fejlesztette az ötletet vállalkozássá. Cégek, magánszemélyek életét és munkáját könnyíti meg és teszi boldogabbá azáltal, hogy megtanítja őket a rend rendszerére. Azt vallja, hogy a munka, amit szenvedélyesen végez, őt is feltölti és boldoggá teszi, talán ez a siker titka. Sokszor tapasztalja, hogy a hölgy ügyfelei teljesen elveszettnek érzik magukat és a rend, rendszer, amit közösen kialakítanak, olyan terhet vesz le a vállukról, ami a mindennapokat könnyebbé teszi.
 
Palya Bea előadóművész az elmúlt években az éneklés és színpadi jelenlét mellett a tanítás felé fordult. Saját tudását és tapasztalatát állítja az ügyfelek szolgálatába. Hiszi, hogy minden nőnek meg kell találnia a saját hangját és azt hallatnia is kell. Ki kell tudni fejezni az igényeinket és ehhez sokszor bátorság kell, mert nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy ezt nyíltan és karakteresen megtegyük.
 
Kontics Monika munkaszervezet vezető hangsúlyozta, hogy az egyesület stratégiájában szereplő programtól azt várják, hogy minél több helyi nő érezze megszólítva magát. Szeretnék a „helyi hősöket” helyi jó példákat megtalálni, mert véleményük szerint az sokkal inkább képes bizalmat és mintát adni a helyi közösségek számára.
Hisznek abban, hogy a női közösségek jelentős fejlődést érhetnek el a térségben és a jelenlegi programok továbbfejlesztése, összekapcsolása jelenti majd a témában a bizalomra és együttműködésre alapuló igazi áttörést.
Egyben megköszönte az egyesület elnökségének és tagságának azt a bizalmat, amit a saját szakmai programok megvalósítása kapcsán kap a munkaszervezet.
A programsorozat november 19-én Balatonalmádiban folytatódik, ahol a Tehetségek a családban és a közösségben témakörben hallgathatnak kerekasztal beszélgetést a résztvevők.
 
A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:
 
Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk