Vissza
2021. október 26.
Hajmáskéri cselekvő közösségek kapcsolódósa a LEADER programhoz
LEADER Közösségek Ünnepe - Hajmáskér
 A LEADER program keretében a vidéki területekre érkező támogatási forrás jelentősen csökkent a 2014-2020-as időszakban, melynek oka, hogy a korábbi úgynevezett 3-as tengelyes – településfejlesztés, örökségvédelmi, vállalkozás- és turizmusélénkítési – források ne a helyi szervezetek stratégiája alapján, hanem központi felhívásokkal kerültek meghirdetésre – kezdte tájékoztató előadását Kontics Monika.

„- Ahhoz, hogy az egyesület tagsága és a helyi szereplők által is elvárt magas színvonalú szakmai munkát tudjuk ellátni, új működési koncepcióra volt szükségünk. Ennek egyik része az önkormányzatokkal való párbeszéd és közös munka, a másik pedig olyan források felkutatása, ami illeszkedik az egyesület profiljába, segíti a Helyi Fejlesztési Stratégia megvalósulását és kiegészíti a LEADER-ben elérhető lehetőségeket.”

Így találtak a Területfejlesztési Operatív programon belül kiírt Cselekvő közösségek programra. Hajmáskér, Tés, Jásd és Balatonfőkajár célterületekkel 3 pályázatot készítettek, mely mindegyike 55 millió Ft-os támogatást nyert, kifejezetten közösségépítő és közösségfejlesztő tevékenységek megvalósítására.

Hajmáskéren mintaértékű a program, új közösségek, klubok alakultak, erről Dancsó Valéria a helyi közművelődési intézmény vezetője, a program vezető közösségfejlesztő munkatársa számolt be.

„- Számos érdeklődési területet neveztek meg a helyiek a közösségi beszélgetések alkalmával, szerettek volna, gasztroklubot, kézműves foglalkozásokat, helytörténeti beszélgetéseket, az egészséges életmódhoz kapcsolódó programokat, de megjelent igényként a településünk szebbé tétele vagy az angol teaklub ötlete is. Nagyon örültünk ennek az aktivitásnak, mivel korábban tényleg nagyon nehéz volt a lakosokat bevonni egy-egy programba. Már azonban a közösségfejlesztés révén inkább már aktív kezdeményezővé váltak.”

A LEADER Közösségek ünnepén bemutatkoztak a hajmáskéri cselekvő közösségek, közösségfejlesztő helytörténeti sétán vettek részt, helyi termékeket kóstolhattak és a program zárásaként a helyi kötődésű Strikers együttes koncertjén szórakozhattak.

A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület számára fontos, hogy a térségben olyan fejlesztésekben is részt vegyen, melyek erősítik a LEADER projekteket.

Így ügyelnek arra, sőt elvárásként fogalmazzák meg, hogy a projektek helyi igényekre épüljenek, a LEADER alapelveknek megfeleljenek és erősítsék a már meglévő fejlesztéseket.

A helyi LEADER fejlesztés – ami zöldterület karbantartásra és a környezettudatosabb életmód népszerűsítésére irányult – nagy sikerrel kapcsolódott össze a cselekvő közösségek programmal.

A projektek közös komposztálási napján a település apraja és nagyja részt vett a közterületek megszépítésében, a gyerekek játékos formában tanulhattak a környezetvédelemről, környezettudatosságról, míg a felnőttek komposztálási ismereteiket bővíthették.

A Hajmáskéri közösségek ünnepén a művelődési házban megrendezett interaktív kiállításon bemutatkoztak a helyi közösségek, elhozták munkáikat, eredményeiket, majd helytörténeti sétára indultak.

Kontics Monika hangsúlyozta, hogy minden egyes programjuk megvalósításánál törekednek arra, hogy a projektek és a bevont szereplők ne csak pontszerűen működjenek együtt az egyesülettel, hanem valós hálózat, és így hálózati együttműködés alakuljon ki.

A hajmáskéri helytörténeti sétát Raffai Csilla turisztikai tanácsadó vezette, aki a Túrajó programjával a Bakony és Balaton KKKE Balaton4 elnevezésű térségek közötti együttműködésében is partnerként vesz részt interaktív tematikus településsétáival, mint a villatúrák Balatonalmádiban, a bakonyi séták, vagy a katonai emlékekre épülő séta Hajmáskéren.

A Helyi Fejlesztési Stratégiában a helytörténeti sétára épülő településbemutatások is kiemelt szerepet kapnak, az egyesület célja, hogy a lehető legtöbb érdeklődő település számára biztosítsanak egy olyan túratervet, amely a helyiek számára is érdekes, de turisztikai vonzerőt is jelent.

Inspirálóak az ilyen jellegű programok, vallja Kontics Monika, mivel számos olyan projekt fogalmazódik meg, ami aztán a következő időszakban megvalósítható lesz, ha a helyi közösségek is nyitottak rá.

"- Fontos, hogy mi nem a helyi közösségek helyett, hanem velük szeretnénk együtt dolgozni. Segítünk a forrásszerzésben, a szervezésben, lebonyolításban, kommunikációban. Sokan mondják, hogy kevés LEADER egyesületnél tapasztalnak ilyenfajta aktivitást, de nálunk ez megszokott, örömmel veszik és igénylik is a helyi szervezetek.

Valóban megfigyelhető, hogy a csökkenő forrás mellett megnövekedett adminisztrációs terhek több helyen is kapacitáshiányt okozott, ami elsősorban a szakmai programok mennyiségében és minőségében, az egyesületek aktivitásában mutatkozik meg. A Bakony és Balaton KKKE elnöksége azonban kiemelten fontosnak tartja, hogy a munkaszervezet a valós vidékfejlesztési szakmai munkát soha ne szorítsa le feladatainak élésről, és ehhez minden támogatást meg is adnak."

A COVID okozta járványhelyzet nagyon sok kárt okozott a helyi közösségekben, nem csak az személyes és közösségi veszteségekre gondolunk, ami pótolhatatlan, de olyan veszteségekre is, melyek a kapcsolatokat érintik. Ezeken azonban lehet és kell is dolgozni, ezért ez központi eleme lesz a Bakony és Balaton KKKE stratégiájának.

Célcsoport specifikus programokkal próbálnak erősebb kapcsolatot teremteni a térségi szereplőkkel, ennek első lépéseként november 5-én Balatonkenesén „Nők vidéken, női szerepek” címmel tartanak kerekasztal beszélgetést, majd november 19-én Balatonalmádiban a tehetségekről beszélgetnek, tehetségekkel és fejlesztőkkel, majd december 10-én az idei év zárásaként ünnepre készülődő hangulatban a turizmus és gasztronómia lehetőségeiről beszélgetnek majd.

A rendezvényekre szeretettel várják az érdeklődőket, részletek az egyesület honlapján és közösségi oldalán érhetők el.

Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk