Vissza
2021. október 25.
A LEADER Közösségek Ünnepe rendezvénysorozat második állomása 2019. október 21-én Küngös volt, ahol a LEADER program keretében megvalósult kosárlabdapályát vehette birtokba a sportolni vágyó helyi közösség.
LEADER Közösségek Ünnepe - Küngös

Szabó Gergely polgármestere elmondta, hogy mindig is az volt a cél, hogy a park területén egy kosárlabda pályát alakítsanak ki, azonban az önkormányzat anyagi lehetőségei ezt csak egy egymásra épülő fejlesztéssel tették lehetővé.

A korábbi támogatási ciklusban egy street ball pálya valósult meg, ami közkedvelt hely lett a helyi fiatalok és sportolni vágyók körében, így nem is volt kérdés, hogy ezt a területet fejlesztik tovább.

A rendezvényre a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesülettel együttműködve a környező iskolákat hívták meg, és egy mini kosárlabda kupát hirdettek.

Nagy örömükre 5 csapat jelezte részvételi szándékát még úgy is, hogy a pályaavató délutánján több gyermeknek még a diákolimpián is helyt kellett állnia.

Ugyancsak a környező iskolák együttműködését kérték abban, hogy a kosárlabdát nem játszó küngösi gyerekek is részt vehessenek a programon, hiszen elsősorban az ő számukra nyújt majd a pálya lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére.

Kontics Monika a Bakony és Balaton KKKE munkaszervezet vezetője elmondta, hogy kiemelte, hogy a LEADER Kultúrparkok és –központok kiemelt stratégiai programhoz kapcsolódó fejlesztések kiemelt jelentőségűek a térségben. Olyan egységes arculatra és célrendszerre épülő közösségi terekről beszélünk, amelyek segítik a generációk találkozását, helyi igényeken alapulnak és hozzájárulnak a szabadidő tartalmas és aktív eltöltéséhez.

A LEADER Közösségek ünnepének fontos célja, hogy beszámoljunk arról a munkáról, amit az elmúlt 7 évben elvégeztünk, és arról, ami még a 2023 végéig tartó átmeneti időszakban előttünk áll. A LEADER szervezetek sokszor elvesznek és eltűnnek abban az adminisztratív munkában, amely tagadhatatlanul jelentős teher a lecsökkent források és humán kapacitás mellett, azonban mi abban hiszünk, és azt valljuk, hogy az ilyen járulékos tevékenységek nem vehetik el az erőt és energiát a valós feladatoktól, ami a vidék- és közösségfejlesztés.

Mi nem csak leírtuk a stratégia elejére egyesületünk mottóját, hanem így is gondoljuk, és e szerint cselekszünk: „Hiszünk a vidék erejében!”

Hiszünk abban, hogy együtt többek vagyunk, hogy a magas színvonalú, építkező és egymás tiszteletét előtérbe helyező munka meghozza a gyümölcsét.

Olyan partnereket mutatunk be és hívunk meg ezekre a speciális eseményekre, akikkel már az elmúlt 14, illetve 7 évben együttdolgoztunk, akikhez közünk van.

Ezért kértük fel Iváncsik Gergő 270-szeres válogatott kézilabdázót és feleségét Iváncsikné Marosi Veronikát, aki komplex mozgásfejlesztő pedagógus, hogy vegyenek részt a nyitórendezvényen.

Velük a Nemesgörzsönyért Közalapítvánnyal, valamint Litér Község Önkormányzatával közösen megvalósított „Élő vidéki agrárhagyományok” című projekt keretében dolgoztunk együtt, ahol Gergő nem csak, mint sportoló ikon, hanem mint aranykalászos gazda is értékelte a zsűri tagjaként a Görzsönyben készült disznótoros ételeket és a csapatok munkáját.

Itt kezdtünk el arról beszélgetni milyen fontos lenne a szülőknek és a gyermekeknek is az oktatási rendszeren kívül olyan információkat, lehetőségeket biztosítani, ami hozzájárul a bennük rejlő potenciál kiaknázásához.

Így született meg a Bakony és Balaton tehetségei program gondolata, melyhez kapcsolódóan Vera vezet majd november 19-én egy kerekasztal beszélgetést Balatonalmádiban.

A sportnapon a Szent Kinga Éléstára Szociális szövetkezet lekvárjaival, valamint a berhidai Szamarasház sajtjával és tejfölével ízesített helyben készült palacsintát és lángost kóstolhatták a gyerekek a kimerítő meccsek után.

Talán ennek, és persze a sikeres edzésmunkának is köszönhető, hogy a tanár – diák meccsen igencsak a tanárokért kellett szorítanunk, mert a tanítványok sorra szórták a szebbnél szebb kosarakat.

Az egyesület által biztosított ajándékkulacsok és érmek a program végén gazdára találtak.

A versenyben harmadik helyen a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és AMI csapata végzett, míg alig összemérhető különbséggel a második és első helyet csak a dobott kosarak száma döntötte el. A második helyet a Csajági Református Általános Iskola csajági csapata, míg az első helyet a Vörösberényi Általános Iskola csapata nyerte el.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Használják örömmel és egészséggel az új pályát!

 
Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk