Vissza
2021. október 19.
A Bakony és Balaton KKKE Helyi Fejlesztési Stratégiájának értékelését izgalmas, interaktív programsorozat keretében kezdte meg, melynek első állomása 2021.október 15-én Jásd volt.
LEADER közösségek ünnepe - JÁSD a lélek energiája

Jásd, a lélek energiája, útszéli feszületek és szakrális helyek túrája

A Bodzaházból induló túrára lelkesen gyülekeztek a település lakói. Büszkeséggel tölti el őket, hogy a megtervezett túraútvonal olyan közösségi bevonással jött létre, amely által mindenki sajátjának érezheti z eredményt.

Jásd szakrális jelentősége ismert, zarándokhely, ahol a helyiek is megélik és éltetik a vallási hagyományokat.

A Bodzaház beruházásával egy olyan fejlesztés valósulhatott meg a településen, ami szintlépést jelent a turisztikai kínálatban, felhelyezi Jásdot a látogatóközpontok térképére is.

„Mi vagyunk a Bodzások” ez a jásdiak szlogenje. Büszkék a múltjukra és jelenükre. Brandet építettek arra a termékre, amely hosszú időn keresztül jelentett megélhetést, kiegészítő jövedelemszerzési lehetőséget a településen élőknek.

Kontics Monika munkaszervezet vezető a program elején köszöntötte e résztvevőket és elmondta, hogy az elmúlt 13 évben azon dolgoztak, hogy olyan kisléptékű fejlesztésekkel járuljanak hozzá a települések elképzeléseihez. Ebben Jásd mintaértékű partner, ahol bebizonyítják, hogy a közösség összefogásával, egymásra épülő fejlesztésekkel, stratégiával és innovációval messzire el lehet jutni.

A túra keretében mintegy 3 óra sétával bejárhatják az érdeklődők a településen található útszéli feszületeket, felkereshetik a szakrális emlékhelyeket. Kiemelt zarándokhely a Szent kút oltára és a Kálvária.

Innovatív fejlesztési elem, az NFC matricák elhelyezése, amelynek működtetéséhez egy okos eszközre van csak szükség. Az NFC matrica segítségével részletes információkat olvashatnak a látogatók az emlékhelyeken.

Győry Tünde polgármester kiemelte, hogy a település számára fontosak a kisléptékű fejlesztések, és nagy segítség számukra a LEADER által biztosított eszközbeszerzési pályázatok. Ebből tudták színvonalas, innovatív eszközökkel felszerelni a Bodzaházat és elhelyezni az NFC matricákat.

Büszkék arra, hogy az egyesület kiemelt partnerei és szeretettel várják az ide tervezett programokat, a nemzetközi és hazai látogatócsoportokat. Örülnek annak, ha mintaprojektként mutatható be az a közösségi együttműködés, ami a település fejlődésének motorja.

A túra valóban a test és a lélek energiáját is emeli, hiszen hegyen-völgyön, erdőn, patakon és mezőn keresztül vándorolt a csapat. A feszületeknél elmondtak egy-egy imát, beszélgettek a település történetéről, felidézték az egyes helyszínekhez kapcsolódó személyes emlékeiket is.

A gyönyörű napfényben a Bakony legszebb arcát mutatta meg.

A túra végén a megfáradt vándorokat a bisztróban helyi termék kóstoló várta, ami Jásdon a finom bodzás italok és a berhidai Szamarasház sajtjai mellett a velőspirítós volt.

Látogassanak el Jásdra, jöjjenek a Bakonyba, töltődjenek fel energiával szeretettel várjuk Önöket!

 
Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk