Vissza
2021. június 21.
Sikeres program valósult meg a Balatoni helyi termék fejlesztő műhely keretében
Beszámoló a térségben megvalósult tanulmányútról
 A Bakony és Balaton KKKE megbízásából A CARACOL Bt. bonyolítja a Balatoni helyi termék fejlesztő műhely együttműködési program keretében megvalósuló rendezvényeket.
A Study tour célja bemutatni, hogy a megbízó milyen módon gondolkodik a helyi termékek és szolgáltatások LEADER szellemiségű együttműködéséről.
A COVID19 világjárvány okozta veszélyhelyzet megnehezített a projekt megvalósítását, így az eredetileg tervezett programot az utolsó héten teljesen át kellett alakítani annak érdekében, hogy mind a helyi szolgáltatók, mind a résztvevők a legnagyobb biztonságban, mégis szakmailag színvonalas és értékelhető programot kapjanak.
  
Ennek az elvárásnak sikerült megfelelni, egy minden tekintetben a LEADER szellemiséget visszatükröző, a szolgáltatókat bemutató programot tudtunk összeállítani.
 
Balatonalmádiban Kulcsár Rita, a helyi turisztikai egyesület elnöke fogadta a csoportot, aki a kerékpárosbarát szolgáltatóhely minősítési rendszerhez kapcsolódó LEADER pályázati projektet, valamint az egyesület turisztikai elképzeléseit, a Balatonalmádi ízei programot mutatta be.
 
Ez követően a Bab kávézó és Gasztro fűszerkert étterem tulajdonosa Gózon András várta a csoportot, ahol a reggeli kávé és helyi péktermékek elfogyasztása mellett bemutatót láthattunk a térségben egyedülálló helyi kávépörkölés művészetéből, valamint az éppen nyitás előtt álló új éttermet is megtekinthettük. A kávézó ugyancsak LEADER pályázati forrásból fejlesztett helyszín.
 
Balatonalmádi után Balatonfűzfő Zagykazetta irányába haladtunk tovább, ahol újabb programelemek és a helyi termék kóstoló várta a vendégeket.
Megtekinthették a Balaton Surf Center SUP és szörfkölcsönző beruházást, valamint a Balatonfűzfői VÁCISZ Egyesület naptávcsöves bemutatót tartott.
Sinka Klára a Szamarasház sajtműhely tulajdonosának előadását nagy érdeklődéssel hallgatták a résztvevők, nagyon sok kérdést tettek fel mind a gazdaság működtetés, mind a termékfejlesztés témakörében, melyekre Klára örömmel válaszolt.
A helyi termékek széles skáláját vonultattuk fel, így itt a programban részletezettek szerint több féle étel is ital a palettára került.
A helyi termékekről elismerően nyilatkoztak a vendégek.
 
Az időjárás meglehetősen forró volt, így a Balaton partján tett rövid séta után Jásd irányába, a Bakonyba vette útját a csoport.
 
Jásd kiemelt programpartnere a HACS minősítési rendszerének és örömmel mutathatták be az éppen egy héttel korábban megnyitott Bodzaházat. Győry Tünde polgármester asszony beszélt a fejlesztési források összehangolásának fontosságáról és nehézségéről, bemutatta a kistelepülés lelkes fejlesztésben együttműködő partnereit. Megnézték a szlovák tájházat, majd az ebéd helyszínére az ugyancsak LEADER forrásból fejlesztett Szederfa vendégházba látogattak.
 
A bakonyi túrahelyszínek kiemelt pontjai a projekt turisztikai elemeinek, elsősorban nem a nyári, hanem az elő és utószezonban terveztünk fantasztikus kikapcsolódási lehetőségeket a HACS által is nagyra tartott partnerekkel. Lehetőség van családi, baráti elvonulásra, csapatépítésre, túrázásra, szakrális feltöltődésre, gasztronómiai kalandra, tájfutásra, gombászásra, gyógynövénytúrára.
 
Az ebédnél is a helyi szolgáltatók bemutatására törekedtünk. A Szamarasház grillezett sajtjához friss salátákat kínáltunk, a főfogás egy hagyományos helyi specialitás a sült malac volt hagymás burgonyával és káposztával, desszertnek pedig a jásdi gasztronómia csúcsát a bodzalekváros-mákos hosszúkalácsot tálaltuk fel.
 
Több helyszínen is mutattak már be borkostolót, itt azonban minden a bodza körül forgott, így ebben is egy nagyon exkluzív és egyedülálló kínálatot tudtunk bemutatni, a Bodzaházban a nagyközönség számára is beszerezhető, „bodzabort” és bodzás sört kínáltuk, illetve az alkoholt nem fogyasztó vendégek mentás bodzaszörpöt kóstolhattak.
 
A program sikerét mutatja, hogy a résztvevők jóval a tervezett program zárása után indultak csak haza. /Caracol Bt./
Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk