Vissza
2020. szeptember 8.
Régiós delegáltak szakmai találkozója Kecskeméten
Merre tovább LEADER program

 Az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Államtitkárságának meghívására szeptember 7-én az ország régióinak LEADER delegáltjai szakmai egyeztető programon vettek részt.

A LEADER HACS-ok bemutatkozása, a program eredményei és buktatói volt az a téma, mellyel a következő programidőszak tervezésének megalapozását kezdték.

Az elmúlt két tervezési és megvalósítási ciklus tapasztalataira építve egy új, ismét a LEADER alapelveket középpontba állító program megvalósítására van szükség, ahol a szakmai munkát nem a kérelemkezelés és a forrásallokáció jelenti, hanem a közösségfejlesztés és hálózatépítés - emelte ki Kontics Monika munkaszervezet vezető, aki a Közép-Dunántúli régió képviseletében tartotta előadást.

A technika ördöge megtréfálta a megjelenteket, így az elkészített előadások kivetítése nem történhetett meg, ezért a régió összegző anyagát itt tesszük elérhetővé mindenki számára.

Jelenleg több LEADER címbirtokos szervezet anyagi gondokkal küzd, hiszen a források nem a kötelezően elvégzendő munkához és terhekhez arányosítva került megállapításra, hanem a HACS "mérete" és hátrányos helyzetének besorolása alapján.

Több munkaszervezet vezető kiemelte, a LEADER egy vidékfejlesztési mintaprojekt, a felzárkóztatásnak nem megfelelő eszköze és nem is elsődleges célja, így ezeket az aránytalanságokat meg kell szüntetni annak érdekében, hogy a feladatellátás országosan stabilizálódjon.

Emellett vissza kell hozni a valós képzéseket, minőségbiztosítást, szükség szerint mentorálási programot kell bevezetni.

A kérelemkezelés egy szükséges feladat, annak érdekében, hogy "ügyfél közeli" maradjon a rendszer, azonban ezt nem lehet magával a programmal és a LEADER feladattal, működéssel azonosítani.

Ebben voltak eltérő vélemények, a Bakony és Balaton KKKE viszont egyértelműen azon az állásponton van, hogy a LEADER mintajellege segítheti a vidékfejlesztést, a szakmai program elsilányulása, az önálló projektek elmaradása ezt a célt veszélyezteti.

Egyesületünk ennek érdekében önkormányzati tagdíj kiegészítéssel és egyéb operatív programok forrásbevonásával, valamint térségek közötti együttműködési programokkal növelte a felhasználható forrásait.

A következő ciklusban azonban szemléletváltás nélkül véleményünk szerint nem lesz sikeres LEADER program, és deklarálni kellene szakmapolitikai szinten is, hogy szeretnénk-e valódi értékteremtés mellett egy elismert programot működtetni, vagy az EMVA források felhasználhatósága érdekében  hagyjuk, hogy a kötelező 5%-os forráslekötés mellett kérelemkezeléssel töltsék a mindennapokat ezek a szervezetek.

Meg kell kezdődnie az új LEADER címbirtokos szervezetek kiválasztásának. Az Irányító Hatóság álláspontja szerint ennek ismét az országos lefedettséget kell biztosítania, azonban szükségesnek látnák a szervezetek koncentrációját, ami azt jelenti, hogy azonos terület, kevesebb HACS.

Ez már az előző ciklusban is jelentős feszültségeket szült, aminek eredményeként a korábbi 95 HACS helyett 103 működik az országban.

A Bakony és Balaton KKKE, illetve a Felső-Homokhátság VE kezdeményezi országos műhelymunka napok megszervezését, hogy a HACS-ok felkészüljenek az IH-val és a minisztériummal közös munkára.

 
Hírarchívum
2017-ben támogatónk
Projektjeink
Facebook közösségünk