Vissza
2019. szeptember 23.
Több mint egy évtizede, pontosan 2008 óta vesz részt a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület az Európai Unió vidékfejlesztési programjában, a LEADER programban.
Vidékfejlesztők nemzetközi találkozója Észtországban
 

A LEADER szellemiség egyik alapja a helyi tervezés, az együttműködés, a lokális problémákra való válaszkeresés, a települési közösségek megerősítése, együttműködés az önkormányzatok, a civilek és vállalkozók között.

Ebben a munkában kiemelkedő sikereket ért el Küngös és Alsóörs, köszönhetően Szabó Gergely és Hebling Zsolt polgármesterek aktív szerepvállalásának, előrelátásuk és vállalkozó kedvűk eredményeképp fejlődtek településeik közösségi terei, valamint innovatív mintaprogramok indulhattak el.

A Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER közösség büszke arra, hogy településeink olyan fejlesztésekkel, közösségek gazdagodtak, melyek fenntarthatóságához, megerősödéséhez az egyesület által elkészített és megvalósított helyi vidékfejlesztési stratégia is hozzájárult.

A sikeres helyi, térségek közötti és nemzetközi együttműködések után, az akciócsoport 2019 őszén meghívást kapott és képviseltette térségünket a jubileumi, azaz 10. nemzetközi LEADER Inspirálta Hálózati Közösség, azaz a LINC rendezvényén.

A LINC nem más, mint az Európai Unióban működő helyi akciócsoportok évenkénti találkozója, ahol a LEADER szellemiség jegyében a vidékfejlesztő szakemberek és településvezetők kiemelt célja a nemzetközi kapcsolatépítés, a hálózatosodás, valamint a jó példákon keresztüli inspirációk begyűjtése.

Az észtországi Pärnuban megrendezett eseményen Magyarországot a Felső Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület delegációja mellett a helyi akciócsoportot Hebling Zsolt Alsóörs polgármestere, a felügyelő bizottság tagja, Szabó Gergely Küngös polgármestere, az elnökség tagja, valamint a munkaszervezet vezetője Kontics Monika és helyettese Gál Andrea képviselték.

A program középpontjában a helyi termékekre épülő fejlesztés, a vidéki turizmus állt, a jubileumi év kiemelt közösségi üzenetében pedig a fiatalok döntéshozatalba való bevonásának fontosságát emelték ki a balti szervezők.

Szabó Gergely Küngös község polgármestere a nemzetközi kitekintés kiemelt fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a bemutatott jó példák alkalmazása a település szociális szövetkezetének munkájában is nagy segítségükre lehet. A fiatalok bevonása a helyi közösség életébe, szerepvállalásuk erősítése számára is kiemelt cél évek óta, ezért kifejezetten örült annak, hogy ilyen típusú együttműködések, fejlesztések megvalósulása is elindulhat a LEADER programon belül, melynek vezetést ő maga Küngös közösségével szívesen felvállalja.

Hebling Zsolt Alsóörs polgármestere a turisztika szolgáltatások együttműködésének sikerességét, az egymásra épülő programok többlet értékében rejlő lehetőségeket emelte ki. Fontosnak tartja, hogy a kulturális területet érintő kisléptékű fejlesztések most túlmutathatnak a vidéki térség határain, Veszprémmel közösen egy új szintre emelik a Balaton térségét.

A polgármesterek egyetértettek abban, hogy a rendezvény valóban egy olyan inspiráló közeg, amely új erőt és lendületet adhat a hazai LEADER programnak is. Kezdeményezték, hogy az egyesület jelezze a főszervezők felé, szívesen bekapcsolódnának rendező házigazdaként is a programsorozatba.

Kontics Monika elmondta, hogy a LINC olyannyira népszerű a nemzetközi szervezetek között, hogy a legkorábbi időpont, melyre rendezőnek jelentkezni lehet, 2024, illetve 2025. Olyan programjavaslatot szeretnénk a decemberi bécsi prezentáción bemutatni a főszervezőknek, amellyel reményeink szerint a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület is felkerülhetünk a sikeres rendezők listájára.

Kiemelten építenénk a helyi termelés és helyi termék előállítás, valamint a térség kulturális életének és értékeinek bemutatására. Ezen túlmenően a találkozó kiváló alkalom lenne a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program eredményeinek további nemzetközi népszerűsítésére, valamint a vidéki fiatalok parlamentjének elindítására is egyaránt.

Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk