Vissza
2019. július 29.
Nagy sikerrel zárult a LEADER GASZTRO NAP Balatonalmádiban
Beszámoló LEADER GASZTRO NAP
 

Sajtóanyag – Beszámoló

LEADER GASZTRO Nap

2019. július 28. Balatonalmádi, Wesselényi strand főbejárata előtti rendezvénytér

Több tájegység gasztronómiájával is megismerkedhettek az érdeklődők a Hungarikum-esték gasztronapján. Gáspár Beát, egy televíziós főzőműsor nyertes séfjét hívták meg főzni.

A látogatókat ételkóstoló és bemutatófőzés is várta a Wesselényi strand főbejáratánál 28-án vasárnap. A program célja az volt, hogy több térség gasztronómiai hagyományát bemutassuk, felhívjuk a háztáji gazdálkodás lehetőségére a figyelmet.

A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület a Nemesgörzsönyért Közalapítvánnyal és Litér Község Önkormányzatával közösen elnyer „Önfenntartást segítő, élő vidéki agrárhagyományok” című LEADER térségek közötti együttműködési projekt valósította meg a programot.

A két térség, mely a projektben bemutatkozott:

-      Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület térsége,

-      Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület térsége.

 

A projekt 2019 februárjában Nemesgörzsönyben indult, ahol a sertéshús házi feldolgozásának hagyományát mutatták be a Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál keretében.

A litéri programrész 2019 áprilisában a birkafőző versennyel vette kezdetét, majd szeptemberben a Szilva ünneppel folytatódik és december elején a hagyományos falusi disznótorral zárul.

A konzorcium vezetője a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER Egyesület 2007 óta szervezi és tervezi a térségéhez tartozó 22 település kisléptékű vidékfejlesztési programjait.

2010-ben indították az „Érték és Minőség” programot, melynek keretében a térség szolgáltatásait és helyi termékeit népszerűsítik a közösségi marketing eszközeit felhasználva.

A konzorciumi partnerek korábbi együttműködési programjukra, a kialakult jó munkakapcsolatra építve határozták el, hogy a jelenlegi fejlesztési ciklusban közösen erősítik a helyi termékek, ízek, szolgáltatások, a vidéki hagyományok megismertetésére irányuló törekvéseket.

A nemesgörzsönyiek pörkölttel, a litériek szilvás ételekkel készültek, az egyesület pedig Gáspár Beát, egy televíziós főzőműsor nyertes séfjét hívta meg, akinek vezetésével az egyesülethez tartozó 22 településre jellemző ételek készültek a Hungarikum-esték programsorozat gasztronapján. A kínálatban gombócos étel, lecsó, bográcsban készült bakonyi csirke és halpástétom is szerepelt.

V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa köszöntőjében kiemelte, a program hozzájárulhat ahhoz, hogy a hagyományos ételek visszakerüljenek a mai konyhákba, ahogy a táncházmozgalom révén a néptánc visszakerült a táncparkettre. Arról is beszélt, a helyi alapanyagok vásárlásával a térségben élő termelőket segítjük, és egyúttal a hosszú szállítás mellőzésével a környezetet is óvjuk.

 

Gáspár Bea a Konyhafőnök VIP nyertes séfje, a Bea konyhája blog tulajdonosa jelenleg új szakácskönyvén dolgozik és borvacsorákat rendez. Rendszeresen kérik fel bemutató főzésekre és zsűrizésre, rendszeresen szerepel gasztronómiai televíziós műsorokban.

Leginkább azonban a közönséggel való közvetlen kapcsolatot kedveli, szereti a visszajelzéseket és szívesen beszélget, fotózkodik a rajongókkal.

 
Izgalmas volt számára ez a felkérés, mivel korábban még nem készített bográcsban ételt, ezért nagy kihívás volt számára a feladat, de gördülékenyen haladt a munka.

A bakonyi csirke Gáspár Bea receptje alapján készült, babérlevéllel, petrezselyemmel, a csirke alá finom házi szalonnát pirítottak.

A lecsó is szalonnás alapon készült, azonban ezt egy kicsit modernebbé téve Bea turmixolva tálalta a húsgombócok alá.

 

Az egyesület főszakácsa köszönetet mondott a munkáját segítő önkénteseknek és a két településvezetőnek, Fodor-Bödös István tési és Győry Tünde jásdi polgármesternek, és munkatársainak, akik szintén hozzájárultak, hogy elkészüljenek a finomságok.

 

A nemesgörzsönyi finomságokból sem maradt, a malacfarok pörköltet többen úgy minősítették, hogy még soha ilyen finom pörköltet nem ettek.

A sültek elkészítése is kihívást jelentett, minden eszközt a helyszínre kellett szállítani, de a látogatók lelkesedése, dicsérete megérte a munkát.

 

Az ételek kóstolója után kulturális műsort láthattak az érdeklődők.

Felléptek Bakony és Balaton KKKE térségéből az idén 60 éves Litéri Zöldág Gyermek Néptáncegyüttes, a Litéri Zöldág Ifjúsági Néptáncegyüttes valamint a Litéri Szárazág Néptáncegyüttes.

Zenélet a Kármentő népzenei együttes V. Németh Zsolttal.

Nemesgörzsönyből az országos zene csatornák népszerű énekese Tóth Tünde slágerekkel szórakoztatta a nézőket.

A Folk on 45 zenekar koncertjét az eső sem zavarhatta meg, közös énekléssel és tánccal zárult az este.

A rendezvény látogatói kóstolójegyek vásárlásával az Unicef Magyarország Főzz a gyermekekért programját támogathatták, és tombolasorsoláson is részt vehettek.

 
Média megjelenések:
 
 
Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk