Vissza
2019. február 21.
Egyesületünk a Nemesgörzsönyért Közalapítvánnyal és Litér Község Önkormányzatával közösen valósította meg a programot.
Sikeresen lezajlott a 4. Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál

2019. február 16-án szombaton negyedik alkalommal került megrendezésre az így már hagyományosnak mondható Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál.

A rendezvény célja: a vidéki értékek, hagyományok, a falusi szokások és gasztronómiai hagyományok bemutatása, a vidám vásári forgatagok kultúrájának újjáélesztése.

Helyi, térségi és nemzeti értékeink, a Hungarikumok népszerűsítése, megismertetése.

A sertés hús fogyasztásának népszerűsítése, valamint a háztáji gazdálkodás, háztáji sertésfeldolgozás bemutatása.

Több éve a nagyszabású rendezvény együttműködő partnerei vagyunk, azonban az idei évben megkezdtük az „Önfenntartást segítő vidéki agrárhagyományok” címet viselő LEADER térségek közötti együttműködési program konzorciumi megvalósítását.

 

A program részeként így a Bakony és Balaton KKKE a kommunikációban és lebonyolításban vett részt, míg Litér község a rendezvény díszvendégeként mutatkozhatott be saját gasztronómiai hagyományait a látogatók elé tárva.

Óriási sikert aratott a szilvás ételek kóstolója, ami a litéri gasztronómiai program központi eleme.

 

A rendezvényen 15 csapat mutatta be a hagyományos háztáji disznóvágás tudományát a nézelődni és kóstolni vágyó tömegek nagy örömére. 

 

A rendezvény ünnepi megnyitóján köszöntőt mondott Pergő Margit egyesületünk elnöke, Szedlák Attila Litér község polgármestere, köszöntőt mondott Tatai László, Nemesgörzsöny Község polgármestere, Dr. Vida József a Takarékbank Zrt. elnök - vezérigazgatója, John E. Parkerson Jr. Magyarország atlantai tiszteletbeli főkonzulja, Jakab István az országgyűlés alelnöke, Győrffy Balázs a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara elnöke.

A rendezvényt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő nyitotta meg.

 

A versenyprogram mellett színes kulturális programokkal vártuk a látogatókat.

A versenyterületen húzta el a csapatok nótáját Greznár Zoltán és cigányzenekara.

A megnyitó programjában bemutatkozott a Litéri Szárazág Néptáncegyüttes és a Litéri Zöldág Ifjúsági Néptáncegyüttes, akik az idei évben ünneplik megalakulásuk 60. évfordulóját.

Sok szeretettel gratulálunk és további örömteli táncos éveket kívánunk!

 

A zenés kísérő programban slágereket énekelt Tóth Tünde nemesgörzsönyi születésű énekesnő, majd őt követte a színpadon Peter Sramek, Zoltán Erika és táncosai.

Nagy ováció mellett, zenei programját megszakítva gratulált Bódi Csabi a házigazdák csapatában szorgosan dolgozó böllérlánynak születésnapja alkalmából.

 

A tombolasorsolás izgalmai után, ahol a sok szép ajándék mellett a fődíj, egy élő sertés idén Nemesgörzsönybe került, Sihell Ferry és Henna műsorára ropta a tömeg.

 

Az eredményhirdetésen bemutatkozott a zsűri, melyet az idei évben Bernáth József séf vezetett. Az ő munkáját segítette Becker Krisztián séf és Iváncsik Gergő 270-szeres válogatott kézilabdázó. Kivette a részét a zsűri kemény munkájából Pergő Margit egyesületünk elnöke, Szőke László a Böllér Kft. képviseletében és Pethő Jenő a Nemesgörzsönyért Közalapítvány kuratóriumi tagja.

A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, a csapatok fantasztikus munkát végeztek, gyönyörű alapanyagokat és finomabbnál finomabb ételeket tártak a szűri elé.

 

A versenyben rész vett csapatok: 

NAKandisznók és Böllérinák

Vámosi Betyárok

Hargitaiak

Disznódombi Böllérek
Litér Község Önkormányzata

Takarék Csoport

Mórágyi Német Nemzetiségi Táncegyüttes

Mihályházi Mészárosok

Polgárőrség Nemesgörzsöny

Pápai Feltörekvők

Szentpéteri Malackodók 

Nyárád Község Önkormányzata

Egyházaskesző Önkormányzata

SZANYI BÖKD MEG

Vaszari csapat

 

A csapatok emléklapban és ajándékcsomagban részesültek, majd Bernát József séf ismertette a zsűri döntése alapján kialakult eredményeket:

Legszebb porta,

Mórágyi Német nemzetiségi tánccsoport

Legvidámabb csapat,

NAKandisznók és Böllérinák

Legjobb fogópálinka

Vaszari csapat

Legfinomabb hurka,

Pápai feltörekvők

Legfinomabb kolbász,

Disznódombi Böllérek, Litér

Legfinomabb toros étel

Szentpéteri Malackodók

Legszebb sonka,

Polgárőrség Nemesgörzsöny

Legszebb szalonna,

Szanyi Bökd meg

Nemesgörzsöny Böllére

Mihályházi Mészárosok

 

A nyertes Mihályházi Mészárosokkal biztosan találkozunk a jövő évben is, de reméljük, hogy minden csapat kedvet és lelkesedést érez arra, hogy az 5. fesztiválon is megmérettesse magát.

 

A program és hosszúra nyúlt nap zárásaként Bangó Margitt Kossuth díjas művész műsorát hallgathatták, nézhették meg a vendégek.

 

Az időjárás is kegyeibe fogadta a programot, a reggeli csípős hideg után kellemes tavaszi napsütésben tölthettük ezt a nagyszerű napot. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott.

Az együttműködési program további programjairól honlapunkon tájékozódhatnak.

 

A rendezvény hivatalos fotói a Közalapítvány közösségi oldalán érhetők el:

www.facebook.com/NemesgorzsonyiBollerfesztival/

 

Találkozunk 2020-ban!

 
Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk