Vissza
2017. augusztus 28.
A fiatalok megtartása az elsődleges cél
Cselekvő közösség Balatonfőkajáron

Forró Zsolt polgármester kezdeményezésére a projekt előkészítésben közreműködő szakemberek bevonásával a Megalapozó tanulmány előkészítését célzó közösségi beszélgetést szervezetek a Balatonfőkajáron az IKSZT-ben, mely intézmény a projekt tervezett bázisa is lenne.

A beszélgetésen megjelentek magánszemélyek, akik aktív tagjai a helyi non-formális szerveződéseknek, a helyi civil szervezetek és önkormányzati képviselők.

Kontics Monika a Bakony és Balaton KKKE munkaszervezet vezetője LEADER közösségi tervezési tapasztalatai alapján rövid módszertani bevezetőt tartott, majd ezt követően aktív közösségi párbeszéd alakult ki a közösség jelenlegi helyzetéről, valamint a település közösségi fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatosan.

Többe jelezték a kisebb közösségi klubok kialakításának és működtetésének szükségességét (a helyi hagyományokra, varrás, borászat, szőlészet, geológiai természeti adottságok stb.).

 

Az IKSZT vezető munkatársa elmondta, hogy sokszor megszólítják, hogy milyen jó lenne, ha lennének változatos kulturális és közösségi programok a településen. Erre mindig sorolja, hogy mi minnel lehet foglalkozni akár az IKSZT-ben, akár a tájházban és erre sokan csak rácsodálkoznak.

Hiába plakátolnak, azt az emberek nem olvassák, főleg nem a fiatalok. Kell az aktív mag, aki viszi a híreket és kell egy aktív online kommunikáció.

 

Forró Zsolt elmondta, hogy van egyébként egy aktív mag, akik a Balatonfőkajár anno - település- és családtörténeti gyűjtőhely akik aktívan gyűjtik ezeket az emlékeket, az ő bekapcsolásuk, munkájuk segítése, az élő közösségi gyűjtés kialakítása nagyon jó lenne.

A fiatalok számára minta lehet a Pannon Értékőr mozgalom, a tevékenység végzéséhez szükséges modern kommunikációs eszközök beszerzése tervezhető a projekten belül.

 

Igaz Lajos elmondta, hogy az egyesület erején felül is próbál tenni a közösségi életért, az önkéntes tevékenység népszerűsítéséért, de nagyon szomorú, hogy pár éve még 8-10 aktív civil szervezet, szerveződés is működött a faluban ma már csak ők és talán a nyugdíjas klub.

Fontos lenne, hogy a fiatalok és ráérezzenek ennek a tevékenységnek a fontosságára.

Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk