Vissza
2017. augusztus 23.
Magas érdeklődés kísérte egyesületünk szakmai programját.
Beszámoló a küngösi fórumról

Szabó Gergely polgármester, HACS elnökségi tag felkérésére Kontics Monika msz vezető a Küngösi falunapot kísérő szakmai rendezvény keretében előadást tartott a HFS módosításával és a várható pályázati felhívásokkal kapcsolatosan.

A felkérés arra vonatkozott, hogy elsősorban a településen működő szociális szövetkezet, és az önkormányzat szempontjából kerüljön bemutatásra, hogy milyen fejlesztési lehetőségek várhatók.

Kontics Monika tájékoztatójában elmondta, hogy a szociális szövetkezetek a vállalkozások számára megnyitásra kerülő intézkedésen belül pályázhatnak majd tervezetten 60%-os támogatási intenzitással 4-7 millió Ft közötti összegre.

A fejlesztés iránya nincs meghatározva, az egyedüli feltétel, hogy csatlakozni kell a HACS közösségi marketing programjához és vállalkozói tudásátadó programokon kell részt venni.

Ennek költsége a tervek szerint a pályázat keretében nem lesz elszámolható, és a korábbi időszaknak megfelelően várhatóan 500 ezer Ft lesz a bekerülési költsége.

Ezért a vállalkozások szolgáltatásokat, megjelenési lehetőségeket és rendezvényeken, kiállításokon való részvételt kapnak, illetve olyan tudásátadó programokon vehetek részt, amit saját üzleti életükben is hasznosítani tudnak. A LEADER fejlesztés fontos része, hogy itt nem önálló vállalkozói ötleteket kívánunk támogatni, hanem olyan vállalkozói szándékokat, ahol a közösségi együttműködés, együttgondolkodás igénye is megjelenik.

Az eredetileg egyszerűsített elszámolási módot azonban az Irányító Hatóság nem tette lehetővé, így standard eljárás keretében pályázhatnak majd az érdeklődők.

Szabó Gergely polgármester felvetette, hogy javasolt lenne a szociális szövetkezetek támogatási intenzitásának növelés, GINOP-ban is magasabb intenzitást érhetnek el, bár valóban ott jelentősebb vállalásokat is tesznek.

Kontics Monika elmondta, hogy a 10%-os eltérés az átlag 50%-os támogatási intenzitástól védhető és indokolható a közösségi együttműködési kötelezettségekkel, magasabb támogatási intenzitás jóváhagyását nem tartja reálisnak, de TKCS ülésen lehet róla szavazni.

Az önkormányzatok számára kívánja a HACS legelőször megnyitni a támogatási kérelem benyújtásának lehetőségét, itt elsősorban olyan projekteket várnak, amelyek kapcsolódnak valami korábbi fejlesztéshez, vagy megfogalmazható módon alulról jövő kezdeményezésként indult, a helyiek valóban igényt tartanak rá.

Kontics Monika elmondta, hogy örül annak, hogy ilyen szép számban jelentek meg érdeklődők, mivel a LEADER-ben fontos a közös gondolkodás. A szociális szövetkezeteknél is az azokban dolgozók tudják a legjobban, hogy mire lenne szükség, legyen az akár eszközbeszerzés, vagy piaci megjelenés erősítése.

Az önkormányzat tekintetében korábban is nagyszerű LEADER szellemiségű programok valósultak meg a településen, Küngös aktív tagja a közösségnek, ezért reményét fejezte ki, hogy erre az aktív közös munkára a jövőben is számíthatnak.

Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk