Vissza
2017. május 9.
Magas rangú grúz delegációt láttunk vendégül térségünkben
Kistermelői study tour a
Küngös - Berhida- Sóly - Litér - Balatonalmádi - Felsőörs

2017. május 6.-án a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület​ szervezésében térségünkbe látogatott az Oxfam in Georgia ოქსფამის საქართველოს წარმომადგენლობა​ delegációja Grúziából.

A program első állomása Küngös Község Önkormányzata​ és a Szent Kinga Szociális Szövetkezet feldolgozó üzeme volt.
A vendégeket Szabó Gergely polgármester úr és Kontics Monika​ munkaszervezet vezető fogadta. A rövid tájékoztató előadást követően a vendégek megkóstolhatták a balatonkenesei Katica Pékség​, valamint a szociális szövetkezet termékeit. Egy kellemes séta keretében megtekintettek néhány termőterületet, majd az üzemlátogatáson kérdéseiket tehették fel a hazai élelmiszer feldolgozásra vonatkozó szabályokkal kapcsolatosan.

Ezt követően Berhidára utazott a csoport, ahol először Sinka Klára mutatta be a Szamarasház Sajtműhely​ munkáját és termékeit. Klára meglepetésként pálinkát kóstoltatott a sajtok mellett.

Kicsit rendhagyó módon, de számunkra annál fontosabb helyszínen rendeztük meg az ebédet a berhidai LEADER Kultúrparkban.

Az ebéd után vendéglátónk Völgyesi Erika és Völgyesi Balázs voltak, akik a Völgyesházi-"Hústündér" Füstölt áru​ állattenyésztő telepét, majd a feldolgozó háztáji üzemet mutatták be, természetesen a finom kóstoló, és a házi pálinka itt sem maradhatott el.
A vendégek itt is nagy érdeklődést mutattak az élelmiszerbiztonság és állatorvosi témák kérdései iránt.

Ezt követően bemutatva térségünk színes közösség- és vidékfejlesztést segítő intézkedéseinek megvalósulását a Balatonalmádi Kézfogás Európa LEADER Kultúrparkban tettünk egy sétát. Örömmel mondhatjuk el, hogy a delegáció, melynek tagjai között magas rangú minisztériumi, illetve parlamenti tagokat is köszönthettünk - nyitottnak mutatkozott arra, hogy Grúzia is megajándékozza a parkot egy szoborral. Az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket hamarosan megkezdjük Balatonalmádi Város Önkormányzatának képviselő testületével.

Záró programunk a Gelléri Pincészet borbemutatója és pincelátogatása volt Felsőörsön, ahol Antal Bianka mutatta be a borászat múltját és jelenét.
A vacsorához Kalló Zoltán príma díjas prímás vezetésével a Jávor Pál nemzeti cigányzenekar zenészei szolgáltatták a zenét, felidézve egyesületünk sikeres zeneovi programját.

Az igazán jól sikerült program eredményeként megfogalmazódott a "Háztáji gasztrotúrák" szervezésének lehetősége, ahol az érdeklődők a gazdaságok életét megismerve, nem csak kóstolhatnak, de majd készíthetnek is igazi háztáji termékeket.
Ezzel a programmal is hamarosan jelentkezünk!
Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk