Vissza
2016. október 25.
Továbbra is tiltott a kereskedelmi halászat az ország legnagyobb taván, csak bemutató jellegűre lesz lehetőség, közölte a földművelésügyi tárca.
Nem lesz ipari halászat a Balatonon

A kereskedelmi halászat továbbra is tiltott marad a Balatonon – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel. A tárca szerint az Európai Unióban gyakorlatilag megszűnt a folyami és tavi nagyüzemi, ipari halászat, a halállomány és a horgászturizmus érdekeinek védelme miatt. Az elmúlt időszakban a horgászok bizalma is megnőtt a halászatmentes Balaton iránt.
Az FM egyedi engedélyek alapján bemutató halászat lehetőségének megteremtésén dolgozik, ökológiai okokból vagy hagyományőrző rendezvényekhez kapcsolódóan. A turizmust ösztönző rendezvényekhez kötődő látványhalászat is csak egyedi engedélyek esetében lesz engedélyezett.


Október 21-én, a III. Balatoni Horgász Konferencián Bitay Márton Örs, az FM államtitkára mindezt már elmondta a résztvevő szakmai közönségnek, ám szavait egyes médiumok félreértelmezve úgy közölték, hogy a tárca általánosságban ismét engedélyezni fogja a halászatot. Az államtitkár a konferencián fontosnak nevezte, hogy a balatoni haltelepítésekhez szükséges alapanyagot az ezért felelős Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. -t (BHN) maga termelje meg, ennek érdekében a BHN-t és a másik állami tulajdonú céget, az egyebek közt négy tógazdaság vagyonkezelését végző Balatoni Halászati Zrt.-t szeretnék összevonni. 
– Azon dolgozunk, hogy a két cégben meglévő értékek egy cégben összpontosuljanak, ami már kizárólag és kifejezetten a balatoni haltermelésre, a tóba telepítendő halmennyiség előállítására és horgászturisztikai fejlesztésekre koncentrál – mondta.


(MTI)

Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk