Vissza
2016. október 21.
A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Védjegy Bíráló Bizottsága legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a beérkezett pályázatok közül melyek érdemesek a HÍR védjegy használatára. Ez alkalommal mindösszesen 5 termék bírálatára került sor:
Újabb termékek pályáztak a HÍR védjegy elnyerésére
 • Jászsági nyári szarvasgomba (Magyar Szarvasgombász Szövetség)
 • Vajzsír (Melis József András – Lajosmizse)
 • Újkígyósi házikolbász (Pallér Sándor – Újkígyós)
 • Csernelyi krumpli töltelékes sós derelye (Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete)
 • Szilvalekvár a békési Diós tanyáról (Bényei Gáborné – Békés)

A HÍR védjegy használati jogát a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága kezelésében működő HÍR pályázati rendszerben lehet igényelni. A HÍR pályázat célja a védjegy használati jogának elnyerésével a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink ismertségének növelése, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeinek bővítése, valamint a Hagyományok-Ízek-Régiók gyűjtemény hasznosítása és bővítése.

A pályázat beadására olyan termelők, előállítók vagy olyan csoportok) közösségek, civil szervezetek, szakmai érdekképviseletek stb. tekintet nélkül azok jogi formájára vagy összetételére) jogosultak, amelyeknek tagjai a HÍR gyűjtemény követelményrendszerének megfelelő mezőgazdasági termékeket vagy élelmiszert állítanak elő. Fontos, hogy a pályázat nem terjed ki az élőállatokra, borokra és az ásványvizekre.

A pályázaton csak hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékekkel és élelmiszerekkel lehet részt venni. A követelményrendszer legfontosabb elemeit az alábbi felsorolás tartalmazza:

 • a termék dokumentált történelmi múlttal rendelkezik (legalább kétgenerációs, azaz 50 éves múlt)
 • adott tájegységhez (településhez) kötődik
 • hagyományos előállítási móddal rendelkezik
 • előállításának legalább egy eleme helyi, speciális tudáson alapul
 • ismert (legalább az előállítási körzetben)
 • előállítás és forgalmazás megléte

2010 óta pályázati úton 60 pályázó 140 hagyományos és tájjellegű terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználati jogot. A védjegyhasználati jogot elnyert termelői csoportosulások tagjait is beleszámítva ez közel 400 védjegyhasználati jogosultságot jelent. A nyertes pályázókkal a Földművelésügyi Minisztérium védjegyhasználati szerződést köt, amely szerződés rögzíti, hogy a Védjegyhasználó a HÍR védjegyet díjmentesen használhatja.

2016-ban a HÍR Bíráló Bizottság döntése alapján a következő pályázók nyerték már el a HÍR Védjegy használati jogot hagyományos és tájjellegű termékükre:ld. mellékelt lista.

A nyertes pályázók részére az ünnepélyes díjátadásra a Terra Madre Világnap alkalmából 2016. december 8-án az FM-ben tartandó HÍR Gálán  kerül sor.

A HÍR pályázati felhívás elérhetősége: http://eredetvedelem.kormany.hu/hir-palyazati-felhivas

További információk a HÍR programról: http://eredetvedelem.kormany.hu/hagyomanyok-izek-regiok

FM Eredetvédelmi Főosztály HÍR Titkárság: hir@fm.gov.hu

fotó1

HÍR díjazottak listája 2016-10-19

Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk