Vissza
2016. október 21.
2016-ban is folytatódik a FŰTS OKOSAN! társadalmi célú kampány
Fűts okosan kampány

A Fűts okosan! komplex felvilágosító és tájékoztató kampány célkitűzése, hogy felhívja a lakosság figyelmét a fűtési szezon kezdetén egyes szilárd tüzelőanyagok használatának veszélyeire és káros hatásaira, valamint alternatívaként elérhetővé tegyen minden olyan információt, amely a helyes fűtési technikát ismerteti és segíti.

2016-ban is folytatódik a FŰTS OKOSAN! társadalmi célú kampány

A nyitó konferencián Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója elmondta: a szakiskolák tanulói, a 14-18 éves korosztály az a célcsoport, akiknek megszólítása igen releváns ebben a témában, hiszen a fontos jelenségekről nyert információkat továbbvihetik otthonaikba, illetve elengedhetetlen a minél korábbi szemléletformálás. Beszédében hangsúlyozta, hogy a minisztérium feladatkörébe teljes körűen illeszkedő Fűts okosan! kampányba fontos szerepet vállalt az intézet. Mint hangsúlyozta: az ügy nem csak az intézetnek, de Magyarországnak is kiemelkedő.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár szerint a jó minőségű levegő az egészséges környezet alapeleme. A szennyezett levegő emberi egészséget, vegetációt, épített környezetet károsító hatása régóta ismert. Magyarország uniós csatlakozása jelentős előrelépést jelentett a levegőminőség-védelem területén, a szigorú előírások bevezetésével nagymértékben csökkent az energetikai szektor és általában az ipari tevékenységek által okozott levegő-terhelés, ugyanakkor az utóbbi években tapasztalt lakossági gázfelhasználás csökkenésével párhuzamosan a szilárd biomassza és szén felhasználás növekedett, olyannyira, hogy a lakossági szilárd tüzelés vált az egyik legjelentősebb forrásává a légszennyezettségnek. Célunk, hogy a jogalkotás figyelmét is felhívjuk ezen érdekek képviselésére – hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

A nem megfelelő tüzelőanyag jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással (PM10, PM2,5) jár, ami a legjelentősebb egészségügyi kockázatot jelentő légszennyező anyag. Ennek elsődleges forrása mára a lakossági fűtés lett (az elmúlt 15 év tendenciája, hogy 50 százalékról 70 százalékra növekedett a háztartások hozzájárulása az ország kisméretű szállópor kibocsátásához).

A fűtési szezon kezdetével tapasztalható a levegőminőség romlása, különös tekintettel azokon a területeken, ahol a lakosság előszeretettel fűt fával vagy szénnel, esetenként hulladékkal. A rossz minőségű és veszélyes anyagokkal (pl. hulladékokkal) történő fűtés, a helytelen tüzeléstechnika és a nem megfelelően kialakított tüzelőberendezés használatának oka legtöbbször az alapvető – olykor életmentő – ismeretek hiánya.

Sokan még mindig nem tudják pontosan, hogy mivel és hogyan lehet biztonságosan fűteni, mire kell odafigyelni a tüzelővásárlás során, hogyan kell tárolni és mikor lehet azzal hatékonyan és biztonságosan fűteni. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a környezetbarát tüzelőberendezés vagy fűtési rendszer, milyen fűtésre alkalmas a kémény. Gyakran megfeledkeznek az emberek arról, hogy milyen súlyos környezeti és egészségügyi hatásai vannak a helytelen tüzelésnek, például a különböző hulladékok tüzelőberendezésben történő vagy kültéri égetésének.

A világon több mint 3 millió ember, Európában megközelítőleg 600 ezer, Magyarországon 8-14 ezer ember érintett a légszennyezés következtében kialakult betegségekben, az ezekből következő korai elhalálozásban. A Föld lakóinak 92 százaléka él az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott PM10 légszennyezettségi érték feletti szennyezett területeken.

A Földművelésügyi Minisztérium, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága és a Herman Ottó Intézet ezért egy komplex tájékoztató kampányt indít, Fűts okosan! címmel.

A kampány változatos kommunikációs csatornákat felhasználva igyekszik felhívni a figyelmet a szó szerint „égető” problémára, az ezzel kapcsolatos fontos információkat megosztani. Fő eleme a tudásbázisul szolgáló www.futsokosankampany.hu honlap, amelyen minden érdeklődő számára hasznos tájékoztató anyagok és valamennyi – bárki által használható – kampányelem megtalálható, letölthető (kinyomtatható plakátok, kiadványok, kisfilmek, rádióspot).

A média megjelenéseken túl, civil fórumokon és különböző rendezvényeken megjelenve kívánjuk az érdeklődést fenntartani, a biztonságot jelentő ismeretanyagot átadni, mert hisszük, hogy azt a tudást, amelynek birtokában voltak szüleink, nagyszüleink – most ismét felelevenítve – pozitív környezeti, levegőminőségi és ebből fakadóan egészségügyi változást tudunk közösen elérni.

 

Forrás. http://www.hoi.hu/node/596296

Hírarchívum
Projektjeink
Facebook közösségünk